| Autor |
Wiadomość |
|
|
|
StefaniaK

|
Wysłany: 2012-01-27, 11:25
Jak mówi dziecko do nowego partnera?
|
|
|
Mamo/tato? Ciociu/wujku? Czy po imieniu? Syn koleżanki (mały) mówi do jej nowego partnera po imieniu... Trochę to dziwnie brzmi, jak woła: Mamo i Piotrek!
|
_________________ Życie jest jak pudełko czekoladek...
|
|
|
|
|
CiociaKlocia
|
Wysłany: 2012-01-28, 19:48
|
|
dla mnie to nie jest dziwwne. Dziwne jak woła: mamo i wujku!
Zależy oczywiście ile dziecko ma lat... jeśli małe to może z czasem mówić tato, ale ja zarówno do ojczyma, jak i macochy mówiłam po imieniu.
|
_________________ I can be soft...
I can be hard...
|
|
|
|
|
qamilka

|
Wysłany: 2012-01-28, 21:56
|
|
| CiociaKlocia napisał/a: | Mamo/tato? Ciociu/wujku? Czy po imieniu? Syn koleżanki (mały) mówi do jej nowego partnera po imieniu... Trochę to dziwnie brzmi, jak woła: Mamo i Piotrek!
_________________ | zalezy od wieku, gdy dziecko jest male i tak naprawde partner go wychowuje to zawsze moze mowic tato, wujku to dziwne bo moze mu sie w glowie pomieszac, mama i wujek. jesli wieszke to po imieniu
| StefaniaK napisał/a: | | dziwnie brzmi, jak woła: Mamo i Piotrek! | dopiero dziwnie brzmi jak ja (20 lat) i moja siostra (24) mowimy do mamy meza (slub 2 lata temu) PAN! no ale coz mialysmy do wyboru wujku lub pan wiec wujkowac nie bedziemy ;D
|
|
|
KarolciaK

|
Wysłany: 2012-01-29, 11:51
|
|
| qamilka napisał/a: | | zalezy od wieku, gdy dziecko jest male i tak naprawde partner go wychowuje to zawsze moze mowic tat |
zgadzam sie,czasami nawet samo zaczyna tak mowic,jesli wszyscy sie na to zgadzaja to nie jest nic zlego.ale czesto wlasnie dzieci mowia "wujku".ja np do zony dziadka mowie ciocia.nie przyszlo mi nawet przez mysl zeby mowic "babciu",a po imieniu tez glupio bo mialam jakies 12 lat jak brali slub,wiec bylam dzieckiem
| qamilka napisał/a: |
dopiero dziwnie brzmi jak ja (20 lat) i moja siostra (24) mowimy do mamy meza (slub 2 lata temu) PAN! no ale coz mialysmy do wyboru wujku lub pan wiec wujkowac nie bedziemy ;D |
no w tym wieku to tez bym chyba wybrala "pan",a najlepiej po imieniu,no ale jesli nei bylo takiego wyboru to chyba lepiej "Pan",z czasem pewnie zaczniecie mowic po imieniu.
ja do mojej mamy faceta na poczatku mowilam "pan" ale on kazal mowic po imieniu (bylo to jakies 9 lat temu),ale znowu nie byl taki stary i dziwnie mu sie slyszalo jak ktos do niego mowil "pan"
|
_________________ nasz slub cywilny: 07.08.2009
|
|
|
|
|
qamilka

|
Wysłany: 2012-01-29, 13:19
|
|
KarolciaK, ale tutaj to oni (mama i jej maz) zabronili nam mowic po imieniu dla mnie to troche glupie, co z tego ze jest on 40 lat ode mnie starszy, juz mowilam ludziom po imieniu w takim wieku bo to nie znaczy ze nie ma sie szacunku, tym bardziej ze do mojej mamy jej meza bratanica (w moim wieku) mowi do niej po imieniu
|
|
|
KarolciaK

|
Wysłany: 2012-01-29, 16:22
|
|
| qamilka napisał/a: | ale tutaj to oni (mama i jej maz) zabronili nam mowic po imieniu |
tak sie domyslilam jak napisalas ze nie mialas wyboru dziwne to
| qamilka napisał/a: | dla mnie to troche glupie, co z tego ze jest on 40 lat ode mnie starszy, juz mowilam ludziom po imieniu w takim wieku bo to nie znaczy ze nie ma sie szacunku, tym bardziej ze do mojej mamy jej meza bratanica (w moim wieku) mowi do niej po imieniu |
w ie czy uk wszyscy do siebie mowia po imieniu i nikt nikogo nie osadza o brak szacunku
|
|
|
|
|
|
qamilka

|
Wysłany: 2012-01-29, 18:06
|
|
| Cytat: | w ie czy uk wszyscy do siebie mowia po imieniu i nikt nikogo nie osadza o brak szacunku
_________________ | no dokladnie ja tutaj to w pracy do takich po 60tce mowie po imieniu a mam kilku w tym wieku poza tym nigdy nikt do nikogo w pracy na pan nie powiedzial
|
|
|
Mocca

|
Wysłany: 2012-01-29, 19:50
|
|
U Nas moja córcia mówi do mojego partnera po imieniu
|
_________________ *** Roksana ***
"...Zabroń mi ! Wierzyć, w co wierze, kochać, co kocham, myśleć, co myślę, jak to zrobisz pokaż..."
|
|
|
|
|
KarolciaK

|
Wysłany: 2012-01-29, 21:57
|
|
| qamilka napisał/a: |
no dokladnie ja tutaj to w pracy do takich po 60tce mowie po imieniu a mam kilku w tym wieku poza tym nigdy nikt do nikogo w pracy na pan nie powiedzial |
u nas tak samo
| Mocca napisał/a: | U Nas moja córcia mówi do mojego partnera po imieniu |
|
|
|
|
|
|
CiociaKlocia
|
Wysłany: 2012-02-02, 13:38
|
|
qamilka -to smiesznie masz
|
_________________ I can be soft...
I can be hard...
|
|
|
|
|
qamilka

|
Wysłany: 2012-02-13, 10:42
|
|
|
wczoraj wieczorem zostalo mi posuniete ze nie ladnie jest mowic na pan pani szczegolnie przy ludziach i co sobie pomysla ludze na moim weselu i mam mowic bezosobowo... jak dla mnie dziwnie i nie w kazdej sytuacji sie da....
|
|
|
chasia

|
Wysłany: 2012-02-13, 12:59
|
|
| qamilka napisał/a: | | wczoraj wieczorem zostalo mi posuniete ze nie ladnie jest mowic na pan pani szczegolnie przy ludziach i co sobie pomysla ludze na moim weselu i mam mowic bezosobowo... jak dla mnie dziwnie i nie w kazdej sytuacji sie da.... |
facet Twojej mamy robi sobie z Ciebie jakieś żarty chyba...
wujku nie, tato tym bardziej, po immieniu nie wypada... to ty teraz będziesz się kontrolowała na każdym kroku na własnym weselu, żeby nie powiedzieć do niego Pan, bo mama się martwi co ludzie powiedzą?
Weź Ty z nimi pogadaj, jesteś dorosłą kobietą, a oni jakieś cyrki robią...
ciekawe jak wasze dziecko będzie do niego mówiło ? "panie wujku" ?
|

|
|
|
|
|
Nataliii

|
Wysłany: 2012-02-13, 14:01
|
|
Mój G. mówi do swojej macochy na Pani. Fakt, ze był już prawie dorosły kiedy jego ojciec się z nią związał. Nigdy nie zaproponowała, aby przejść na Ty, więc jest jak jest. Ale z drugiej strony, jej syn mówi do ojca G. 'tato'. Zagmatwana sytuacja. Ciekawa jestem jak to będzie, kiedy będą juz dzieci, pewnie będzie chciało, żeby mówiły do niej babciu. To one 'babciu', a my 'Pani'?
A odnosząc się do mniejszych dzieci, nie popieram mówienia 'mamo', 'tato', do partnerów rodziców. Dziecko ma jedną mamę, jednego tatę i tak powinno pozostac. Pomijając sytuację, kiedy np. jedno z rodziców nie żyje, nie utrzymuje kontaktów itp. (po prostu nie uczestniczy w życiu dziecka).
Najlepsze rozwiązanie to mówienie po imieniu i to chyba najpopularniejsza forma.
|
|
|
margaret
|
Wysłany: 2012-02-13, 16:53
|
|
| chasia napisał/a: | | ciekawe jak wasze dziecko będzie do niego mówiło ? "panie wujku" |
Raczej "Panie dziadku"
| qamilka napisał/a: | | wczoraj wieczorem zostalo mi posuniete ze nie ladnie jest mowic na pan pani szczegolnie przy ludziach i co sobie pomysla ludze na moim weselu i mam mowic bezosobowo... jak dla mnie dziwnie i nie w kazdej sytuacji sie da.... |
Jaja sobie robia pokazówkę dla rodziny masz robić
|

|
|
|
|
|
qamilka

|
Wysłany: 2012-02-15, 10:05
|
|
chasia, dzieci rodzenstwa mowia dziadku bo on juz byl jak sie urodzily i bedzie raczej przez reszte ich dziecinstwa wiec zeby nie gmatwac babcia i dziadek, chociaz 'bratowa' kazala mowic jednej do niego wujek ;o ale dla mnie to zagmatwane...
oni twierdza ze jest za duza roznica wieku- fakt jest 45 lat ale bez przesady
|
|
|
|