kotlet schabowy
napisał/a:
marionette
2007-05-07 17:06
pomożecie mi ?
tylko prosze się nie śmiać
mogłybyście mi opisać krok po kroku (jak to blondynce ;) ) jak zrobić dobre kotlety schabowe?
zaczynając od tego jakie mięso kupić w sklepie i ile. to musi być jakiś konkretny rodzaj mięcha ? czy dopuszczalne jest coś lub coś?
z góry dzięki :)
tylko prosze się nie śmiać
mogłybyście mi opisać krok po kroku (jak to blondynce ;) ) jak zrobić dobre kotlety schabowe?
zaczynając od tego jakie mięso kupić w sklepie i ile. to musi być jakiś konkretny rodzaj mięcha ? czy dopuszczalne jest coś lub coś?
z góry dzięki :)
napisał/a:
kasia_b
2007-05-07 18:44
marionette, może byc schab - pierś z kurczaka lub indyka - karczek lub szynka - na 2 osoby ok 0.5 schabu wystarczy napewno - 4 kotlety murowane - 1 pierś z kurczaka tez 4 średnie
schab kroimy wzdłuż włókien - tzn w takie kółeczka - tak samo z karczkiem, szynką i piersią indyka - ułatwić możesz sobie prosząc panią w sklepie żeby pokroiła już w plasterki - ok 1-1,5 cm grubości
pierś z kurczaka - przekrawamy w linii poziomej - czasem się oderwą małe kawałeczki polędwiczki - je też wykorzystamy
dane mięsko rozbijamy młockiem do mięcha - tak no na 0.5 cm albo nawet mniej - żeby tylko sie mięso nie rozrywało
kładziemy porcje na talerze solimy - ew. Vegeta lub inne przyprawy - co kto lubi - klasycznie tylko sól - i z tym na parę godzin do lodówy - ja nawet noc trzymam
wyjmujemy - obtaczamy w
1. mące
2. jaju rozkłóconym vel. rozbełtanym
3. bułce tartej
to najlepiej wcześniej przygotować na oddzielnych talerzach bo tak najłatwiej -trochę babraniny ale takie z bułce kładziemy na gorący olej na patelnie - smażymy na złoty kolor z obu stron i - zajadamy
jak coś nie wiadomo lub skomplikowane - pisz postaram się odp.
schab kroimy wzdłuż włókien - tzn w takie kółeczka - tak samo z karczkiem, szynką i piersią indyka - ułatwić możesz sobie prosząc panią w sklepie żeby pokroiła już w plasterki - ok 1-1,5 cm grubości
pierś z kurczaka - przekrawamy w linii poziomej - czasem się oderwą małe kawałeczki polędwiczki - je też wykorzystamy
dane mięsko rozbijamy młockiem do mięcha - tak no na 0.5 cm albo nawet mniej - żeby tylko sie mięso nie rozrywało
kładziemy porcje na talerze solimy - ew. Vegeta lub inne przyprawy - co kto lubi - klasycznie tylko sól - i z tym na parę godzin do lodówy - ja nawet noc trzymam
wyjmujemy - obtaczamy w
1. mące
2. jaju rozkłóconym vel. rozbełtanym
3. bułce tartej
to najlepiej wcześniej przygotować na oddzielnych talerzach bo tak najłatwiej -trochę babraniny ale takie z bułce kładziemy na gorący olej na patelnie - smażymy na złoty kolor z obu stron i - zajadamy
jak coś nie wiadomo lub skomplikowane - pisz postaram się odp.
napisał/a:
marionette
2007-05-07 23:24
kasia_a, dziękuję Ci bardzo dobra kobieto niech Ci bóg w dzieciach wynagrodzi ;)
teraz już wiem wszystko, najbardziej to nie wiedziałam jakie to może być mięso oprócz cyców kury,
jeszcze raz dzięki (zaraz to sobie przepiszę )
teraz już wiem wszystko, najbardziej to nie wiedziałam jakie to może być mięso oprócz cyców kury,
jeszcze raz dzięki (zaraz to sobie przepiszę )
napisał/a:
Kaira86
2007-05-07 23:25
A jak ktoś lubi bardziej chrupiącą panierkę to polecam obtoczyć (już obtoczone w mące,jajku i bułce) jeszcze raz kotleciki w jaku i w bułce, pycha chrupkie
Ostatnio kupiłam specjalną panierkę z sezamem(jest jeszcze ze zbożami i z czosnkiem chyba) i będę próbować jutro albo pojutrze...zobaczymy
Ostatnio kupiłam specjalną panierkę z sezamem(jest jeszcze ze zbożami i z czosnkiem chyba) i będę próbować jutro albo pojutrze...zobaczymy
napisał/a:
marionette
2007-05-07 23:29
ooo, to z panierkami też wypróbuję :)
słyszałam że jeszcze w płatkach kukurydzianych jest pyszota.
słyszałam że jeszcze w płatkach kukurydzianych jest pyszota.
napisał/a:
Kaira86
2007-05-07 23:35
O tego nie wiedziałam to pewnie trzema je młotkiem potraktować
A oglądałam ostatnio "Nigella gryzie" i ona robiła małe kotleciki i obtaczała je w potłuczonych ciasteczkach chciałam wypróbować ale nie mogę sobie przypomnieć jakie te ciastka były i jaki przepis i już nie trafiłam na ten odcinek
napisał/a:
marionette
2007-05-07 23:37
uwielbiam na nią patrzeć jak gotuje :)
pewnie tak, takie wiesz, co się do mleka daje.
napisał/a:
Kaira86
2007-05-07 23:41
A ja na nią nie mogę patrzeć jak jestem głodna bo mi taaaaakaaa ślinka leci chociaż nie próbowałam nigdy jak gotuje ale na pewno świetnie i te jej mieszanie kotletów w mące czy jakiegokolwiek mięsa w woreczku mnie rozbraja
wiem,wiem
napisał/a:
marionette
2007-05-07 23:45
no :)
ja jeszcze lubię jak zamiast siekać nożem na desce to ona nożyczkami operuje nad miską, np jak kroi pietruszkę czy coś :)
napisał/a:
Kinia
2007-05-08 00:37
Ja też lubię Nigellę, kiedy moja koleżanka obtaczała w ten sposób, że jajko mieszała z mąką na puszystą masę i później w bułce i wtedy jest taka gruba panierka
napisał/a:
kasia_b
2007-05-08 08:01
taka panierkę do zrazów robie - takie mniej przemielone kotlety
Ty spokojnie - ale za kotlety proszę bardzo - napisz później jak wyszły a panierkę z płatków kukurydzianych - to trzeba je trochę zmniejszyć i wtedy obtaczać
a co to to?? boja nie wiem
napisał/a:
natalia.nm.
2007-05-08 08:21
a ja jak gotują pyszności to nie mogę patrzeć nawet jak nie jestem głodna bo też ślinka leci