Co ugotować na romantyczną kolację?
napisał/a:
rana_verde
2011-12-21 15:09
Zabieram się do roboty. Degustacja wieczorem
[ Dodano: 2011-12-22, 10:33 ]
Polecam rybkę chasi
Wyszło mi trochę za dużo farszu w stosunku do ryby, ale i tak było pycha
[ Dodano: 2011-12-22, 10:33 ]
Polecam rybkę chasi
Wyszło mi trochę za dużo farszu w stosunku do ryby, ale i tak było pycha
napisał/a:
feralsa
2012-01-10 10:59
Dobrze przygotowane owoce morza zawsze zrobią dobre wrażenie! Pomysły na przygotowanie kolacji znalazłam tutaj: http://owocemorza.blogspot.com/
napisał/a:
~gość
2012-01-17 11:02
na romantyczny wieczor rybka hmm..a nie "jechalo" troszke po niej??
napisał/a:
rana_verde
2012-01-18 14:46
Cczarnula, ja ją robiłam na naszą "wigilię" ;)
Ale nie jechało
Ale nie jechało
napisał/a:
Alitea
2012-10-03 18:19
Nietypowa kombinacja zawsze się sprawdza :P
Składniki (dla 2 osób)
truskawki (mogą być mrożone), 250 g
ocet balsamiczny, 60 ml
cukier puder, 2 łyżeczki
roszponka lub inna sałata skropiona oliwą z oliwek
polędwiczka wieprzowa, 1 szt., około 200-230 g
garść bazylii
oliwa z oliwek (do smażenia), 40 ml
bulion, 60 ml
Wykonanie
Truskawki przekroić na połówki i wymieszać z cukrem pudrem oraz octem balsamicznym. Odstawić na 15 minut. Na talerzach rozłożyć roszponkę lub sałatę. Polędwiczkę pokroić na około dwucentymetrowe kawałki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić mięso. Najpierw smażyć je przez 2 minuty z każdej strony, a następnie kolejnych 8-10 minut opiekać na wolnym ogniu aż będzie miękkie. W tym czasie odwrócić mięso przynajmniej raz. Miękkie i soczyste polędwiczki wyłożyć na talerze obok sałaty i przykryć luźno folią aluminiową. Odstawić na 5 minut. Patelnię, na której smażyły się polędwiczki, ustawić ponownie na średnim ogniu, wlać bulion i zagotować. Dodać truskawki z sosem balsamicznym, zmniejszyć ogień i podgrzewać przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Truskawki wyjąć z patelni i ułożyć na mięsie, resztę sosu odparować nieco na większym ogniu i polać nim polędwiczki. Na koniec dodać odrobinę świeżej bazylii. Polędwiczki można podawać z białym ryżem lub purée ziemniaczanym.
Składniki (dla 2 osób)
truskawki (mogą być mrożone), 250 g
ocet balsamiczny, 60 ml
cukier puder, 2 łyżeczki
roszponka lub inna sałata skropiona oliwą z oliwek
polędwiczka wieprzowa, 1 szt., około 200-230 g
garść bazylii
oliwa z oliwek (do smażenia), 40 ml
bulion, 60 ml
Wykonanie
Truskawki przekroić na połówki i wymieszać z cukrem pudrem oraz octem balsamicznym. Odstawić na 15 minut. Na talerzach rozłożyć roszponkę lub sałatę. Polędwiczkę pokroić na około dwucentymetrowe kawałki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić mięso. Najpierw smażyć je przez 2 minuty z każdej strony, a następnie kolejnych 8-10 minut opiekać na wolnym ogniu aż będzie miękkie. W tym czasie odwrócić mięso przynajmniej raz. Miękkie i soczyste polędwiczki wyłożyć na talerze obok sałaty i przykryć luźno folią aluminiową. Odstawić na 5 minut. Patelnię, na której smażyły się polędwiczki, ustawić ponownie na średnim ogniu, wlać bulion i zagotować. Dodać truskawki z sosem balsamicznym, zmniejszyć ogień i podgrzewać przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Truskawki wyjąć z patelni i ułożyć na mięsie, resztę sosu odparować nieco na większym ogniu i polać nim polędwiczki. Na koniec dodać odrobinę świeżej bazylii. Polędwiczki można podawać z białym ryżem lub purée ziemniaczanym.
napisał/a:
brucj.o27
2012-10-04 11:26
Stawiam dziś na naleśniki mam nadzieje że uda mi się zaskoczyć faceta
zawsze makarony, pizze, zapiekanki lub sałatki. Mi będzie smakować napewno uwielbiam takie specjały a niech mi tylko chłop nosem pokręci to mu pokaże gdzie chleb i margaryna i smacznego życze więcej będzie dla mnie
zawsze makarony, pizze, zapiekanki lub sałatki. Mi będzie smakować napewno uwielbiam takie specjały a niech mi tylko chłop nosem pokręci to mu pokaże gdzie chleb i margaryna i smacznego życze więcej będzie dla mnie
napisał/a:
chasia
2012-10-05 00:27
faszerowane ziemniaki :)
generalnie nie wiem po czym miało jechac... po rybie??
generalnie nie wiem po czym miało jechac... po rybie??
napisał/a:
~gość
2012-10-10 10:38
tak ja nie cierpie zapachu ryb
Co nowego proponujecie?
Zbliza sie 2rocznica ,wiec musze cos wyjatkowego zrobic
Co nowego proponujecie?
Zbliza sie 2rocznica ,wiec musze cos wyjatkowego zrobic
napisał/a:
chasia
2012-10-10 23:40
po rybie, na którą przepis podała na pewno nie będziesz śmierdziała rybą :)
możesz mi zaufać :)
Czarnula - mięsa? zupa, zapiekanka, sałatka?
Ja mam pełno różnych przepisów ale sprecyzuj czego nie chcesz :)
napisał/a:
~gość
2012-10-11 14:52
oo jakies miesko moze schab ze sliwka..?ma ktos sprawdzony przepis,zeby mieso nie bylo twarde?
napisał/a:
chasia
2012-10-11 23:04
schab ze śliwką??
nieeeeee. lepiej już pierś nadziewaną, udka nadziewane, zrazy z ogórkiem, cebulą i boczkiem,
napisał/a:
~gość
2012-10-12 10:01
dlaczego nie?
ooo brzmi fajnie
matko ja nic nie umiem gotowac
ooo brzmi fajnie
matko ja nic nie umiem gotowac