Pory w roli głównej
napisał/a:
ybka
2007-04-15 16:17
Mam ogromną prośbę, jeśli ktoś zna jakieś smakowite dania z porami w roli głównej, to byłabym wdzięczna za każdy przepis.
Póki co, mogę się z Wami podzielić dwoma daniami:
OBIAD
Zupa porowa
Podsmażyć w garnku mięso mielone (ok. 300 g) i cebulę (2-3 główki). Dolać wodę i wrzucić pokrojone w plastry pory (5-6 szt.). Od zagotowania trzymać jeszcze na ogniu ok. 25 min. Oddzielić wodę od reszty i dodać do niej 2-3 serki topione śmietankowe lub ziołowe. Gotować do roztopienia się serków. Wrzucić resztę (pory, mięso i cebulę). Jeśli zupa jest za mało kremowa dodać słodkiej śmietany.
Doprawić do smaku (sól, pieprz, sos sojowy).
KOLACJA
Pory z szynką w sosie śmietanowym
Pory (5-6 szt.) obrać, zostawić tylko korzeń (ewentualnie trochę zielonego). Gotować w nieosolonej wodzie ok. 20-25 min.
Do naczynia żaroodpornego wlać ok. 300 g kwaśnej śmietany i troszkę słodkiej. Wsypać dość sporo natki pietruszki (najlepiej świeżej, ale może być również suszona). Następnie wbić jedno jajko i dobrze rozmieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
Wlać trochę wody, w której gotowały się pory.
Pory owinąć szynką i układać pojedynczo w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym żółtym serem.
Piec w piekarniku ok 20-30 min. w 180 stopniach.
Najlepiej podawać z ryżem.
Póki co, mogę się z Wami podzielić dwoma daniami:
OBIAD
Zupa porowa
Podsmażyć w garnku mięso mielone (ok. 300 g) i cebulę (2-3 główki). Dolać wodę i wrzucić pokrojone w plastry pory (5-6 szt.). Od zagotowania trzymać jeszcze na ogniu ok. 25 min. Oddzielić wodę od reszty i dodać do niej 2-3 serki topione śmietankowe lub ziołowe. Gotować do roztopienia się serków. Wrzucić resztę (pory, mięso i cebulę). Jeśli zupa jest za mało kremowa dodać słodkiej śmietany.
Doprawić do smaku (sól, pieprz, sos sojowy).
KOLACJA
Pory z szynką w sosie śmietanowym
Pory (5-6 szt.) obrać, zostawić tylko korzeń (ewentualnie trochę zielonego). Gotować w nieosolonej wodzie ok. 20-25 min.
Do naczynia żaroodpornego wlać ok. 300 g kwaśnej śmietany i troszkę słodkiej. Wsypać dość sporo natki pietruszki (najlepiej świeżej, ale może być również suszona). Następnie wbić jedno jajko i dobrze rozmieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
Wlać trochę wody, w której gotowały się pory.
Pory owinąć szynką i układać pojedynczo w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym żółtym serem.
Piec w piekarniku ok 20-30 min. w 180 stopniach.
Najlepiej podawać z ryżem.
napisał/a:
Belay
2007-04-27 09:35
W takich chwilach żałuję, że nie posiadam piekarnika.
napisał/a:
albatrosss(ona)
2007-04-28 17:10
fuuu por
napisał/a:
palika
2007-04-28 19:07
i ja czekam na jakieś ciekawe pzrepisy z porami bo uwielbiam to warzywo. Mniammmmm!
Poszukam przepisu na sałatkę z porów i później przepisze
Poszukam przepisu na sałatkę z porów i później przepisze
napisał/a:
palika
2007-04-28 19:31
>Pasta z porów<
2 średnir pory (lub 1 duży)
4 jajka ugotowane na twardo,
pół szklanki majonezu,
sól,pieprz do smaku
Pory oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, posiekać i dokładnie wymieszać z porami oraz majonezem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ponownie wymieszać.
Moja modyfikacja polega na tym, że dodaję również groszek zielony a czasami jeszcze kukurydzę.
2 średnir pory (lub 1 duży)
4 jajka ugotowane na twardo,
pół szklanki majonezu,
sól,pieprz do smaku
Pory oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, posiekać i dokładnie wymieszać z porami oraz majonezem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ponownie wymieszać.
Moja modyfikacja polega na tym, że dodaję również groszek zielony a czasami jeszcze kukurydzę.
napisał/a:
albatrosss(ona)
2007-05-04 19:05
jestem ciekawa jak smakuje pasta z porów
napisał/a:
kawaii2
2007-05-05 22:18
dzis zrobilam salatke z porow:
2 sztuki (biale czesci- surowe) pokroic w kostke,
dodac pokrojone w kosteczke 2-3 ugotowane na twardo jajka,
dodac 5-6 duzych kiszonych ogorkow - pokojone w kostke
posolic, popieprzyc do smaku
wymieszac ze słoiczkiem majonezu.
/mozna dodac jablko pokrojone w kosteczke/
Ja nie mialam majonezu wiec dalam tylko pojemniczek jogurtu naturalnego z lyzka smietany. Smakuje jak z majonezem. PYCHA!!
2 sztuki (biale czesci- surowe) pokroic w kostke,
dodac pokrojone w kosteczke 2-3 ugotowane na twardo jajka,
dodac 5-6 duzych kiszonych ogorkow - pokojone w kostke
posolic, popieprzyc do smaku
wymieszac ze słoiczkiem majonezu.
/mozna dodac jablko pokrojone w kosteczke/
Ja nie mialam majonezu wiec dalam tylko pojemniczek jogurtu naturalnego z lyzka smietany. Smakuje jak z majonezem. PYCHA!!
napisał/a:
Karolinka_U
2007-05-06 17:12
Osobiscie polecam tą sałatkę, naprawdę warto:
Składniki:
- 1 duży por,
- puszka czerwonej fasolki,
- puszka zielonego groszku,
- 4 jajka,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 jabłko,
- ok. 15 dkg sera żółtego,
- 1 papryka żółta, zielona lub czerwona,
- majonez,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
1. Nacinamy por wzdłóż na 4 części i kroimy w cienkie plasterki do miseczki.
2. dodajemy puszkę fasolki i p. groszku.
3. ugotowane na twardo jajka ścieramy bezpośrednio do miseczki z fasolką, groszkiem i porą.
4. podobnie robimy z ogórkami, jabłkiem i serem żółtym (ścieramy na tarce)
5. kroimy paprykę w kostkę i dodajemy do miseczki
6. dodajemy pieprz oraz majonez
7. mieszamy dokładnie wszystkie składniki
8. próbujemy i się delektujemy (zresztą jest czym)
Składniki:
- 1 duży por,
- puszka czerwonej fasolki,
- puszka zielonego groszku,
- 4 jajka,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 jabłko,
- ok. 15 dkg sera żółtego,
- 1 papryka żółta, zielona lub czerwona,
- majonez,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
1. Nacinamy por wzdłóż na 4 części i kroimy w cienkie plasterki do miseczki.
2. dodajemy puszkę fasolki i p. groszku.
3. ugotowane na twardo jajka ścieramy bezpośrednio do miseczki z fasolką, groszkiem i porą.
4. podobnie robimy z ogórkami, jabłkiem i serem żółtym (ścieramy na tarce)
5. kroimy paprykę w kostkę i dodajemy do miseczki
6. dodajemy pieprz oraz majonez
7. mieszamy dokładnie wszystkie składniki
8. próbujemy i się delektujemy (zresztą jest czym)
napisał/a:
palika
2007-05-08 15:19
Na Komunii, na której byliśmy w niedzielę była podawana sałatka z porów z dodatkiem ananasa. Nie przepadam za tym owocem,ale połączenie pora i ananasa jest super!
napisał/a:
iwa2
2007-05-09 08:04
takiego połączenia jeszcze nie jadłam
ja też nie lubie ananasów ale w sałatce z szynką bardzo mi smakuje
napisał/a:
Madziulka1
2007-05-09 08:39
o , ja zananasem tez nie jadlam.Ostatnio tez kupilam pora i skroilam go w cieniutkie paseczki (1/4 calego okregu) i dodalam tarty serek zoly i jajka. Wymieszalam z majonezem z przyprawami.Moj T. na drogi dzien pyta co to jest. ja mu na to- salatka z porow. on.- Bleee. a ja do niego -sprobuj! w rezultacie zjadl prawie polowe miski salatki tak ze ledwo na kolacje zostala :)
napisał/a:
palika
2007-05-09 08:45
Właśnie dzięki iwie przypomniałam sobie,że jeszcze oprócz ananasa do tej sałatki była jeszcze dodana szynka pokrojona w drobniuteńkie kosteczki. Ale sałatka była pycha! Muszę ją kiedyś zrobić w domu.