Autor Wiadomość

Przepisy Bożonarodzeniowe

Moniś

Wysłany: 2011-12-01, 10:07    Przepisy Bożonarodzeniowe
Znalazłam o Wielkanocy, a o tych świętach poza tematem z pierniczkami nic nie ma, więc wrzucajcie swoje smaczne potrawy, coś ciekawego co może urozmaicić nam świąteczny stół :)

Ja wczoraj robiłam keksa. Bogato wypchany bakaliami z nutką pomarańczy. Prosty przepis na piękne i pyszne ciasto :)

Keks

Składniki:

1. Bakalie wg uznania łącznie 3,5 - 4 szklanki (plus garść rodzynek i żurawiny zostawiamy na wierzch)
Ja dałam rodzynki, suszoną żurawinę, pokrojone morele i śliwki suszone, mieszankę owoców kandyzowanych kolorowych oraz posiekane orzechy
2. Tabliczka gorzkiej czekolady posiekana na małe kawałeczki
3. 2/3 szklanki likieru pomarańczowego (może być sok pomarańczowy połączony z jakimś alkoholem, albo tylko sok jak ktoś nie może alkoholu)

Do garnka wlewamy alkohol/sok i podgrzewamy. Do gorącego wrzucamy bakalie (wszystko poza czekoladą) i odstawiamy do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając

Rozpuszczamy kostkę masła i tez odstawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie możemy przygotować foremkę. Keksówka powinna mieć około 9 cm x 27 cm (mierzoną po dnie) o wysokości 8 cm. Jeśli nie mamy takiej dużej to lepiej zrobić w dwóch mniejszych. Smarujemy ją tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia, tak aby wystawał za brzegi.

Bakalie i masło wystygły, robimy dalej...
Do dużej miski wsypujemy i mieszamy:

2 szklanki mąki (1 szklanka żytniej i 1 pszennej) można użyć tylko pszennej, ale ciasto będzie jaśniejsze i trochę "inne"
1,5 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego ale może być zwykły)
2 płaskie łyżeczki sody

W małej miseczce roztrzepujemy 3 jajka i dolewamy masło.

Wracamy do bakalii: Do wystudzonych dodajemy posiekaną gorzką czekoladę oraz:
3 łyżki dżemu pomarańczowego (można zastąpić brzoskwiniowym np)
2 łyżki miodu
1 łyżeczkę cynamonu lub przyprawy do piernika
1 cukier waniliowy

a następnie jajka z masłem

Taka masę przekładamy do produktów sypkich i mieszamy. Wyjdzie nam bardzo gęste ciasto, bez obaw tak ma być.
Przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Czas pieczenia w zależności od piekarnika około 1 godziny. Po 45 minutach należy sprawdzać patyczkiem co jakiś czas. Ciasto ma być wilgotne ale nie lejące.

Upieczone wyjmujemy z formy i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy polewę:

1 białą czekoladę
rozpuszczamy na małym ogniu, jak tylko się roztopi zdejmujemy i dolewamy łyżkę likieru pomarańczowego (ew olejku) dorzucamy rodzynki i żurawinę oraz 3-4 łyżki mleka. Mieszamy aż wszystko się ładnie połączy. Ozdabiamy ciasto na górze.

Keks może stać kilka dni, najlepiej zawinięty w folię aluminiową.

Przepis może wydawać się trudny ze względu na ilość tekstu, ale tak naprawdę czas przygotowania to 20-30 minut plus studzenie bakalii ;)

IMG_2094.JPG
Plik ściągnięto 11 raz(y) 136,91 KB

IMG_2093.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 152,93 KB

IMG_2095.JPG
Plik ściągnięto 11 raz(y) 138,63 KB

Edytka

Wysłany: 2011-12-04, 23:03    Przepisy Bożonarodzeniowe
Moniś, jak uwielbiasz bakalie to pewnie smakowala by Ci moczka. Jest to taka śląska, wigilijna zupa piernikowa z bakaliami. Tylko ile znam gospodyń tyle przepisów i smaków moczki. Jedni robią ją na piwie inni na kompotach (my taką robimy) jadłam też taką na wywarze warzywnym bleee tej akurat nie polecam ;-)

Wiec może tak w telegraficznym skrócie. Trzeba kupić piernik (u na na śląsku pieką taki specialny jest suchy i taki jałowy w smaku, ale aromatyczny bardzo) i ten piernik zalewa sie komptami (odsączonymi) i się go najpierw namacza, póżniej gotuje, na koniec miksuje.
U nas specjalnie na moczkę zaprawia się agrest, truskawki, wisnie i śliwki. I później wykorzystujemy te kompoty wlaśnie do moczki.
W kolejnych odsączonych kompotach gotuje się pokrojone bakalie (figi, śliwki, daktyle, rozynki, morele)
Później łączy się ten zmiksowany piernik z tymi bakaliami w kompocie, dodaje się jeszcze orzeczy włoskie i laskowe i te wcześniej odsączone owoce z kompotów i znów sie to gotuje. U nas jest to cały rytuał, mamy specjalnie do tego kupiony garniec taki wielki :p i pilnowac tego trzeba strasznie bo lubi się przypalać więc trzeba to często mieszać i aż po samo dno :)
Wizualnie nie wygląda to zbyt apetycznie ot taka brązowa breja, ale smak mmm wspaniały.

Napisalam trochę chaotycznie. Ale napewno znajdziesz wiele przepisów na necie, gdyby cie to zainspirowało :)

A Twój keks wyglada wspaniale, mój mąż uwielbia strasznie takie keksy. Nawet mu nie pokazuje bo by zaraz sugestie robił, że by taki zjadł ;-)

Zanim zostałeś poczęty, pragnęłam Cię, zanim się urodziłeś, kochałam Cię, zanim minęła pierwsza godzina Twojego życia,byłam gotowa za Ciebie umrzeć...To jest cud życia.(Maureen Hawkins)

H2O

Wysłany: 2011-12-05, 23:17    Przepisy Bożonarodzeniowe
Kupialm juz dawno foremki na ciasteczka swiateczne... ( choinki, balwanki itp). Zawsze marzylo mi sie, zeby upiec z naszym Dzieciatkiem jak juz z nami bedzie. I czas przyszedl ... trzeba wybrudzic foremki :) Czy ktos moze mi podac prosty przespis na najzwyklejsze ciasteczka? Jestem baaaaardzo poczatkujaca w kuchni wiec jezeli mozna to prosze o jakis mega latwy przepis :)

Moniś

Wysłany: 2011-12-05, 23:52    Przepisy Bożonarodzeniowe
H2O, tu masz kilka prostych przepisów na ciasteczka http://strawadlaciala.blo...,21.html?636801

Polecam te z 7-go przepisu :)

Oraz takie

http://www.kwestiasmaku.c...ki/przepis.html
http://www.kwestiasmaku.c...ki/przepis.html

Wszystkie robilam, każdy przepis dobry więc wybieraj :)

H2O

Wysłany: 2011-12-06, 00:04    Przepisy Bożonarodzeniowe
Moniś, oooooo !!! pysznie wygladaja te ze zdjecia :): !!! lece czytac przpisy !!! dziekuje :-*

[ Dodano: 2011-12-06, 00:07 ]
Moniś, Prosze o pomoc... co to oznacza??? "i piec na ostrym ogniu ok. 15 minut."

Chyba zglodnialam...a te choineczki :serce: :serce: :serce:

Mixmonia
Mamy siebie, mamy tak wiele

Wysłany: 2011-12-06, 00:12    Przepisy Bożonarodzeniowe
Moniś, fajne i proste przepisy! Też skorzystam i spróbuję z tym granatem coś wykombinować :-P Ten sok z niego na prawdę jest taki kolorowy?

Moniś

Wysłany: 2011-12-06, 02:16    Przepisy Bożonarodzeniowe
H2O napisał/a:
Moniś, Prosze o pomoc... co to oznacza??? "i piec na ostrym ogniu ok. 15 minut."

Jak masz gazowy piecyk to na dużym ogniu, jak elektryczny to do 200 stopni, chociaż ja piekę w 180 :)

Mixmonia napisał/a:
spróbuję z tym granatem coś wykombinować :-P Ten sok z niego na prawdę jest taki kolorowy?

Tak bardzo intensywny jak granat jest dojrzały i farbuje :570:
Moja Daria uwielbia granaty to ją zawsze "rozbieram" do jedzenia ;)

Dajcie znać jak wypieki się udały :)

errr

Wysłany: 2011-12-20, 13:12    Przepisy Bożonarodzeniowe
http://www.kwestiasmaku.c...we/przepis.html to też robiłaś?
jak wyszło?
keks napewno zrobię :D

[ Dodano: 2011-12-20, 13:17 ]
Moniś napisał/a:
Taka masę przekładamy do produktów sypkich i mieszamy.
co za produktów sypkich?

"Jeśli chcesz mieć lepszą rodzinę, stań się lepszym małżonkiem.
Jeśli chcesz mieć lepsze dzieci, bądź lepszym rodzicem [...] "
Brian Tracy

Klusia
mega-szczęśliwa ^^

Wysłany: 2011-12-20, 17:03    Przepisy Bożonarodzeniowe
ma któraś sprawdzony przepis na ciasto do uszek wigilijnych???

Moniś

Wysłany: 2011-12-21, 10:04    Przepisy Bożonarodzeniowe
errr napisał/a:
co za produktów sypkich?

No do tej mąki z płatkami, cukrem i sodą. Sypkich czyli nie lejących ;)

Cytat:
http://www.kwestiasmaku.c...we/przepis.html to też robiłaś?
jak wyszło?

Tych nie

Klusia napisał/a:
ma któraś sprawdzony przepis na ciasto do uszek wigilijnych???

Ja robię jak na pierogi. Mąka gorąca woda, jajko sól i takie dość twarde musi być ale bez przesady ;)

Klusia
mega-szczęśliwa ^^

Wysłany: 2011-12-21, 10:07    Przepisy Bożonarodzeniowe
Moniś, a mogłabyś podac tu proporcje? bo na oko ja ja prędzej umrę niż zrobię dobre ciasto ;)

Moniś

Wysłany: 2011-12-21, 11:17    Przepisy Bożonarodzeniowe
Klusia, nie znam proporcji bo wszystko zalezy od mąki i wielkości jaja ;)

Ja robię z 1 kg mąki, 3/4 wsypuje na stolnicę, dolewam wrzątek i zagniatam, potem jajko, sól i dodaję mąki tyle żeby mi ciasto odpowiadało. Naprawdę nigdy nie mam tych samych proporcji więc ci nie podam :-?

repcak

Wysłany: 2011-12-21, 18:07    Przepisy Bożonarodzeniowe
A ja szukam jakiegoś smacznego przepisu na fileta z ryby (np. mintaj) do zrobienia, ale jakiegoś delikatnego, żeby bez problemu karmiąca mama mogła jeść :) przeszukałem pełno stron z przepisami, ale kurcze nic mnie nie zachwyciło :) może pomożecie? ;)

errr

Wysłany: 2011-12-21, 18:26    Przepisy Bożonarodzeniowe
jeśli szukasz czegoś na samą rybkę bez dodatku to może to http://www.video-kuchnia..../Panga-na-ostro
a sos osobno jakiś łagodny

"Jeśli chcesz mieć lepszą rodzinę, stań się lepszym małżonkiem.
Jeśli chcesz mieć lepsze dzieci, bądź lepszym rodzicem [...] "
Brian Tracy

Emma88
Najszczęśliwsza

Wysłany: 2011-12-21, 18:29   
A może rybka gotowana na parze? wystarczy lekko ją obtoczyć w przyprawach :)

http://dzidziusiowo.blogspot.com/ Zapraszam :)

Odpowiedz do tematu