| Autor |
Wiadomość |
|
|
|
kwiatlotosu

|
Wysłany: 2012-01-13, 19:16
Jak ją uratować???
|
|
Witam.
Nie powinnam zasięgać opinii na forum, ale to moja ostatnia deska ratunku. Może ktoś podsunie jakiś dobry pomysł.
Moja siostra jest pełnoletnia, przynależy do pewnej subkultury i zadaje się z nieodpowiednim towarzystwem. Przechodzi pewnego rodzaju bunt. Liczą się dla niej tylko Ci ludzie, imprezy i przesiadywanie w knajpie na piwie. Stała się również bardzo agresywna, krzyczy, pyskuje, nie chce nikogo słuchać. Prośby i groźby nie pomagają.
Bardzo jej zależało, żebyśmy zaakceptowali ją taką jaka jest, jej styl życia i tych ludzi, z którymi się przyjaźni. Może i by tak było, gdyby nie to, że ostatnio stała jej się ogromna krzywda właśnie ze strony człowieka, który był dla niej bardzo bliski i również jest z jej "paczki".
Sprawa trafiła na policję. Cały czas jesteśmy z nią, próbujemy rozmawiać, pocieszać, tłumaczyć.
Myśleliśmy, że może po tym wydarzeniu przejrzy na oczy i trochę zmieni swoje podejście, ale jest jeszcze gorzej. W ogóle nie chce z nami rozmawiać, krzyczy i powiedziała, że nie zrezygnuje z tego towarzystwa. Jeszcze bardziej się zamknęła na nas.
Bardzo wszyscy się martwimy i cierpimy przez jej zachowanie. Jak ją z tego wyciągnąć? Co zrobić, żeby zupełnie się nie stoczyła? Rodzice są załamani, bo nie potrafią do niej dotrzeć, a przecież to ich córka. Nie mogą pozwolić, by zmarnowała sobie życie, lub żeby zginęła, a przy jej trybie życia i znajomych niestety taka tragedia może się stać. Już było blisko
Baardzo proszę o jakieś sugestie i rady.
|

|
|
|
|
|
Necia
6 lat razem:)
|
Wysłany: 2012-01-13, 19:27
Jak ją uratować???
|
|
|
przychodzi mi do głowy tylko psycholog...
|
_________________ www.testy-prawnicze.pl
|
|
|
|
|
kwiatlotosu

|
Wysłany: 2012-01-13, 19:30
Jak ją uratować???
|
|
Necia, siłą ją nie zaciągniemy do psychologa
|

|
|
|
|
|
Necia
|
Wysłany: 2012-01-13, 19:42
Jak ją uratować???
|
|
domyślam się, ale wiem też że jeśli się buntuje to im bardziej będziecie na nie w stosunku do jej znajomych tym bardziej będzie do nich lgnęła
takie błędne koło
nie wiem co bym zrobiła na miejscu rodziców, skoro nie chce słyszeć o psychologu... szlaban niewiele tu pomoże
późno jej wypadł ten okres buntu coś
są dwa podejścia: polubownie, próba rozmowy itd., ale widać niewiele to daje..
albo drastycznie, szlaban na wyjścia dopóki się nie zastanowi z kim się zadaje i polityka zakazów
nie mam pojęcia jak dotrzeć do takiej osoby
nie ma jakiejś przyjaciółki spoza tej grupy?
|
|
|
|
|
|
kwiatlotosu

|
Wysłany: 2012-01-13, 19:51
Jak ją uratować???
|
|
| Necia napisał/a: | albo drastycznie, szlaban na wyjścia dopóki się nie zastanowi z kim się zadaje i polityka zakazów
|
Tylko z drugiej strony ona jest pełnoletnia, więc rodzice nie mogą jej niczego nakazać, czy zakazać. Poza tym, teraz jest w domu, bo regeneruje się po tym ostatnim wydarzeniu, ale za jakieś 2 tyg. znów wróci do miasta, gdzie studiuje (a raczej studiowała, bo chce studia rzucić). I rodzice nie będą mieli nad nią żadnej kontroli. Kasę też póki co ma swoją, więc na wyjścia i piwo mieć będzie.
| Necia napisał/a: | | nie ma jakiejś przyjaciółki spoza tej grupy? |
Ma, ale ich kontakt jest już trochę słabszy. Zresztą, próbowała już z nią rozmawiać jakiś czas temu. Ona jest zapatrzona w tych ludzi i w te ideologie, które wyznają i nikt nie jest w stanie jej przekonać
Wstępnie zgodziła się na psychologa, ale to dopiero pod koniec miesiąca i nie jest pewne, czy nie zmieni zdania (bo poza agresją, ma też zmienne nastroje).
Spróbuję jeszcze ja raz z nią porozmawiać, ale domyślam się, że niewiele to da.
|

|
|
|
|
|
Necia
|
Wysłany: 2012-01-13, 19:57
Jak ją uratować???
|
|
Kiepsko, że studiuje gdzie indziej, ale czy tam będzie miała kontakt z tymi ludźmi?
Wiesz jest pełnoletnia, ale dopóki niesamodzielna (no chyba że ma swoje mieszkanie i sama na siebie zarabia), to jednak chyba rodzice mają coś do powiedzenia, obawiam się tylko, że na takie techniki jest już za "stara"
kwiatlotosu, trzymam kciuki żeby poszła do tego psychologa
myślę, że warto z nią rozmawiać cały czas, to tylko pozornie niewiele daje
|
|
|
|
|
|
kwiatlotosu

|
Wysłany: 2012-01-13, 20:03
Jak ją uratować???
|
|
| Necia napisał/a: | | ale czy tam będzie miała kontakt z tymi ludźmi? |
Właśnie tam oni są
| Necia napisał/a: | | Wiesz jest pełnoletnia, ale dopóki niesamodzielna (no chyba że ma swoje mieszkanie i sama na siebie zarabia), to jednak chyba rodzice mają coś do powiedzenia, obawiam się tylko, że na takie techniki jest już za "stara" |
Nie jest w pełni samodzielna. Ma trochę kasy, bo pracowała jakiś czas temu, a, gdy te pieniądze sie skończą, to powiedziała, że pójdzie do pracy.
Ona musi chyba sama zrozumieć, że źle się dzieje w jej życiu, ale i to, że my się o nią strasznie martwimy i nie możemy spać po nocach
Problem w tym, jak z nią rozmawiać, by do niej coś dotarło.
Boję się, że jak tak dalej będzie się zachowywała, to skończy się to jakąś tragedią
|

|
|
|
|
|
mozilla
Szczęśliwa:*

|
Wysłany: 2012-01-14, 10:39
Jak ją uratować???
|
|
Ty wiesz...ale się powtórzę..
Moja propozycja to jesli wy sami nie wiecie jak z nią porozmawiać to psycholog.
I wiem ze na siłę jej nie zaprowadzicie...ale proponowałam ci by twoja mama sama najpierw poszła na wizytę...porozmawia i psycholog na pewno podsunie jakiś pomysł,
A może zaproponuje wizytę w domu...że np. przyjdzie do niej z twoją mamą i porozmawia.
Przecież z domu nikogo nie wyrzuci.
A psycholog będzie wiedział jak z nia rozmawiać.
Ja ciągle myślę i czekam na wieści od ciebie
|
|
|
kwiatlotosu

|
Wysłany: 2012-01-14, 10:53
Jak ją uratować???
|
|
mozilla, mama już dzwoniła do psychologa. Opowiedziała całą sytuację i umówiła ją na wstępną wizytę pod koniec miesiąca. Psycholog powiedziała, że ona jest pełnoletnia i musi sama się zgodzić na wizytę/terapię. Ona potrzebuje trochę czasu na otrząśnięcie się z tego.
Siostra jest zdania, że nic jej to nie pomoże, ale mam nadzieję, że pójdzie mimo wszystko.
Poza tym boję się jej powrotu do codzienności. Przecież on dalej jest na wolności, a co jeśli zrobi jej jeszcze coś gorszego?
|

|
|
|
|
|
mozilla

|
Wysłany: 2012-01-14, 11:02
Jak ją uratować???
|
|
| kwiatlotosu napisał/a: | | mozilla, mama już dzwoniła do psychologa. Opowiedziała całą sytuację i umówiła ją na wstępną wizytę pod koniec miesiąca. Psycholog powiedziała, że ona jest pełnoletnia i musi sama się zgodzić na wizytę/terapię. Ona potrzebuje trochę czasu na otrząśnięcie się z tego. |
Ale mi bardziej chodziło o to, by twoja mam do niego poszłą....bo psycholog jej wskaże metody rozmowy z córką.
A czy twoja siostra się zgodzi na wizytę......mam nadzieję że tak
| kwiatlotosu napisał/a: | | Poza tym boję się jej powrotu do codzienności. Przecież on dalej jest na wolności, a co jeśli zrobi jej jeszcze coś gorszego? |
A myślisz że ona do niego wróci?
Ma z nim kontakt teraz?
Może psycholog namówi ją na złozenie zenań......bo przecież sa papiery ze szpitala
|
|
|
kwiatlotosu

|
Wysłany: 2012-01-14, 11:09
Jak ją uratować???
|
|
| mozilla napisał/a: | | A myślisz że ona do niego wróci? |
To na pewno nie. Taka glupia nie jest.
| mozilla napisał/a: | | Może psycholog namówi ją na złozenie zenań......bo przecież sa papiery ze szpitala |
Ona nie chciała złożyć zeznań, bo bała się, że ją znajdzie i zabije Tyle tylko, że my to zrobiłyśmy (i nasze zeznania wystarczą). Niestety ona jeszcze o tym nie wie i nie wiem co będzie jak on się dowie
Chciałyśmy ją namówić, żeby wyjechała na czas, kiedy on nie zostanie przymknięty- nie chce
|

|
|
|
|
|
mozilla

|
Wysłany: 2012-01-14, 11:22
Jak ją uratować???
|
|
| kwiatlotosu napisał/a: | | Ona nie chciała złożyć zeznań, bo bała się, że ją znajdzie i zabije Tyle tylko, że my to zrobiłyśmy (i nasze zeznania wystarczą). Niestety ona jeszcze o tym nie wie i nie wiem co będzie jak on się dowie |
To przynajmniej najlepsze w tym jest to ze wasze zeznania wystarczyły.
A czy on coś jej zrobi...
Myślę że już jej nie tknie...
Kurator już czuwa
| kwiatlotosu napisał/a: | | Chciałyśmy ją namówić, żeby wyjechała na czas, kiedy on nie zostanie przymknięty- nie chce |
A może niech z twoją mamą pojedzie do taty na ferie sobie wyjadą.
Odpoczną a ona troche sie odizoluje
|
|
|
kwiatlotosu

|
Wysłany: 2012-01-14, 11:29
Jak ją uratować???
|
|
| mozilla napisał/a: | A może niech z twoją mamą pojedzie do taty na ferie sobie wyjadą.
Odpoczną a ona troche sie odizoluje |
Właśnie tak byśmy chcieli, ale ona jest uparta Może ja ją jeszcze namówię, bo muszę ją zobaczyć, inaczej zwariuję
| mozilla napisał/a: | A czy on coś jej zrobi...
Myślę że już jej nie tknie...
Kurator już czuwa |
Tak myślisz? Obyś miała rację.
|

|
|
|
|
|
LipcowaŻonka
|
Wysłany: 2012-01-16, 18:04
Jak ją uratować???
|
|
|
A może jakaś terapia wstrząsowa?? Może poproś ją niech z Tobą się wybierze do szpitala do chorych dzieci, zaproś ją później na obiad i pogadajcie o tych właśnie walczących o życie dzieciach. Może zagadaj, że jedni oddaliby wszystko za spokojne życie, a inni tego nie szanują itp. Ja jestem szalenie wrażliwa na ból i cierpienie niewinnych małych istotek może i ona zaczęłaby myśleć w troche inny sposób?
|
|
|
kwiatlotosu

|
Wysłany: 2012-01-17, 13:48
Jak ją uratować???
|
|
LipcowaŻonka, pomysł dobry, ale wątpię w to, żeby chciała tam ze mną pójść. Znam ją
|

|
|
|
|
|
|